dinsdag 18 maart 2014

Heer en meester?


(zie ook: Genetica en ethiek)


"Ik sta op het punt u mee te nemen op een ongelooflijke reis in de toekomst van de mensheid. Een toekomst die enkele jaren geleden nog ondenkbaar was, buiten het bereik lag van sterfelijke mannen en vrouwen. Maar nu is alles anders, eens en voor altijd. Wij mensen hebben het woeste leven getemd. En zo hebben wij het vermogen verworven om te bepalen wie onze kinderen zullen zijn. En zo zullen wij uiteindelijk het vermogen verwerven om het lot van onze soort te bepalen." (Silver 1997, Sleutelen aan de schepping, p. 19)


"Het is mij [...] duidelijk geworden dat kennis van groot nut kan zijn voor het leven en dat er in plaats van de abstracte filosofie die men in de scholen onderwijst, een praktische filosofie mogelijk is die, doordat ze ons van de kracht en de werkingen van het vuur, het water, de lucht, de sterren, de hemelen, en alle andere lichamen waardoor wij omringd zijn, even duidelijke kennis verschaft als die welke wij hebben van de verschillende vaardigheden van onze ambachtslieden, het ons mogelijk maakt hiervan op dezelfde wijze gebruik te maken voor al datgene waarvoor ze geschikt zijn, en wij zo als het ware heer en meester der natuur zouden kunnen worden." (Descartes 1979, Over de methode, pp. 96-97 [61-62])

Of toch niet?

"Van begin tot eind zal ik de argumenten die men gebruikt bij verzet tegen de reprogenetica [een combinatie van de voortplantingsbiologie en de genetica] onder de loep nemen. In sommige gevallen zal ik oppositie leveren tegen bewuste of onderbewuste angsten voor het overschrijden van de grenzen van 'het domein van God'. Maar in alle gevallen zal ik beweren dat het gebruik van reprogenetische technieken onvermijdelijk is. Regeringen, samenlevingen en zelfs de wetenschappers die deze technieken creëren, zullen hen niet onder controle kunnen houden.
Er is geen twijfel mogelijk. Er is hoe dan ook een nieuw tijdperk aangebroken. En of wij het nu leuk vinden of niet, het mechanisme van vraag en aanbod zal oppermachtig zijn." (Silver 1997, Sleutelen aan de schepping, p. 15)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten