maandag 2 oktober 2017

Refuting Malthus by seeing nature as physis?





"The modern economy grows thanks to our trust in the future and to the willingness of capitalists to reinvest their profits in production. Yet that does not suffice. Economic growth also requires energy and raw materials, and these are finite. When and if they run out, the entire system will collapse.
But the evidence provided by the past is that they are finite only in theory. Counter-intuitively, while humankind’s use of energy and raw materials has mushroomed in the last few centuries, the amounts available for our exploitation have actually increased. Whenever a shortage of either has threatened to slow economic growth, investments have flowed into scientific and technological research. These have invariably produced not only more efficient ways of exploiting existing resources, but also completely new types of energy and materials." (Yuval Harari, Sapiens, p. 374)

vrijdag 23 juni 2017

Joop Goudsblom over Darwin en nihilisme




"De grote afwezige in Nihilisme en cultuur is Charles Darwin. Als iemand mij nu zou vragen, welke Europese auteur in de negentiende eeuw het meest heeft bijgedragen aan het ondermijnen van religieuze en morele zekerheden, dan zou ik hem noemen. Maar anno 1960 was de afstand tussen de sociale wetenschappen en de biologie zo groot dat ik Darwin in mijn boek buiten beschouwing heb gelaten, en dat onder al degenen die een commentaar op Nihilisme en cultuur hebben geschreven er maar één was die een verband legde met de evolutietheorie, namelijk de bioloog en oud-PC-redacteur Dick Hillenius.

In de naoorlogse jaren, waar 1960 nog duidelijk toe behoorde, was het niet comme il faut om naar een biologische theorie te verwijzen in een betoog over levensbeschouwelijke problemen. De herinnering aan de racistische nazi-ideologie en de gruwelijke consequenties daarvan lag nog te vers in het geheugen.

Intussen is het taboe op de biologie in de sociale wetenschapepn vrijwel verdwenen, en ik zou nu niet alleen aan Darwin een prominente plaats toekennen als wegbereider voor de verspreiding van de nihilistische problematiek, maar ik zou ook proberen het nihilisme zelf te bespreken vanuit een evolutionair perspectief, als een probleem dat zich voordoet op het terrein van de oriëntatiemiddelen die mensen nodig hebben om te kunnen overleven. De nihilistische problematiek zou dan duiden op ernstige storingen in de oriëntatieapparatuur." (J. Goudsblom, Geleerd, p. 297-298)