zondag 29 januari 2012

De rabiate kleinburger

Ver boven Arie Boomsma en Anne's vriendin Irene torent Jan Hein Donner op de lijst van mensen die ik het meest adoreer. Niet die conservatieve lapzwans van het CDA (Piet Hein), maar zijn oom, de schaker. J. H., Hein voor vrienden, werd in 1927 in Den Haag geboren als zoon van de toenmalige minister van Justitie en president van de Hoge Raad. Uit verzet tegen het gereformeerde milieu waaruit hij stamde, "een dikke christen is een halve nazi", besloot hij na de oorlog zijn vader te jennen door zichzelf 's Nederlands eerste beroeps schaker te dopen. Zijn broer had het binnen een recordtijd tot hoogleraar geschopt, maar Hein had geen wetenschappelijke pretenties. Hij schaakte en dronk liever.

Jan Hein Donner, schaker

Hij leefde zoals hij schaakte: bizar. Zijn dagen begonnen doorgaans in de namiddag, hij had geen behoorlijk schaakbord in huis en sleet zijn dagen als een bohémien in het Amsterdamse nachtleven. Desondanks zijn weinig professionele houding ten aanzien van het spel legde zijn reactionaire besluit, puur dankzij zijn talent, hem uiteindelijk geen windeieren. Driemaal werd hij Nederlands kampioen. In negentienvier-, zeven- en achtenvijftig was hij 's Laaglands onberispte koning van het zwart-wit beblokte bord.

Een ontmoeting met schrijver Harry Mulisch leidde tot een intense doch ambivalente vriendschap welke later werd vereeuwigd in diens magnum opus De ontdekking van de Hemel. De twee hoofdpersonages Onno Quist en Max Delius werden respectievelijk gemodelleerd naar de karakters van Hein en Harry zelf.

Harry Mulisch, Jan Hein Donner

De flamboyante Donner verstond the gentle art of making enemies als geen ander. Nog groter dan zijn aanleg voor het schaakspel was zijn talent om zijn medemens te tergen en tegen zich in het harnas te jagen. Soms kon hij met een enkele opmerking al een explosie van woede veroorzaken. "Hortsik, koetsier!", riep hij eens tegen een taxichauffeur en onder een stroom van verwensingen mocht hij onmiddellijk weer uitstappen. De omschrijving van zijn collega Lodewijk Prins als 'de zwakste speler van de hele wereld, die nog geen paard van een loper kan onderscheiden', liep uit op een rel. Op straat werd hij dikwijls nageroepen en niet zelden gebeurde het dat wildvreemden aan zijn kleren begonnen te rukken of hem zijn Russische bontmuts trachtten te ontfutselen. Het toppunt werd bereikt toen hij op het Leidseplein door een agent zonder verdere aanleiding werd gearresteerd, gewoon, omdat Hein's gezicht hem niet aanstond.

In een column schreef hij eens:
"Vrouwen kunnen niet schaken, maar zij kunnen ook niet schilderen, niet filosoferen en in feite is er eigenlijk nooit iets door een vrouw bedacht of gemaakt wat de moeite van het kennisnemen waard is. Het ligt dus niet aan het schaken, laten we wel wezen."

Hierop kwam een felle reactie van een feministe die beweerde dat deze opmerking net zo discriminerend was als de uitspraak: 'Negers kunnen niet schaken'. Donner antwoordde dat zij van het hele probleem niets, maar dan ook helemaal niets had begrepen, want 'negers kunnen wèl schaken, maar negerinnen niet.'

In 1983 werd Donner getroffen door een hersenbloeding. Op eigen verzoek - omdat hij zijn gezin niet tot last wilde zijn - werd hij opgenomen in het verpleeghuis 'Vreugdehof' aan de rand van Amsterdam. Hij kon nauwelijks meer verstaanbaar spreken, zag nog maar met één oog en kon zich niet langer zelfstandig voortbewegen. Zijn geest bleef echter onaangetast. Deze deplorabele toestand werd door hemzelf gekarakteriseerd als 'honderd procent invalide en honderd procent normaal'.

Jan Hein Donner, ooglap

Na een revalidatieproces van twee jaar leerde hij weer typen met één vinger en begon met het schrijven van korte columns voor NRC Handelsblad, later gebundeld en verschenen onder de titel Na mijn dood geschreven. Ik citeer Hans Ree:
"Het was verbazend hoe deze man die opgesloten zat in een kamertje, die zich nauwelijks kon bewegen en heel moeilijk kon praten en bijna niet lezen, de wereld nog steeds zo op stang kon jagen dat eens zelfs iemand schreef dat Donners verpleegsters hem maar moesten laten barsten. Het deed hem groot plezier."

In 1988 overleed Hein op 61-jarige leeftijd in de nacht aan een maagbloeding.

Graf Jan Hein Donner, schaker
HIER LIGT HEIN
ZIJN WAS ZIJN




Op het vorige verhaaltje dat ik hier plaatste (Huilie 2.0) kreeg ik commentaar. M@rlies van de Bieb vond me een simplistische ploert en Martina van der Logt durfde de straat niet meer op.


Bieblies


twitter haat



Het deed me denken aan Donner. Ik voelde me verwant. We begrepen elkaar. Hangend achter mijn pc, schonk ik mezelf, met een glimlach op m'n gezicht en Zappa zacht op de achtergrond, nog één laatste glas whiskey in. Om het af te leren.

dinsdag 24 januari 2012

Huilie 2.0

Terwijl ik op maandagavond een college van Donald Loose uithobbel, waarin zojuist middels prachtige volzinnen een eerste inleiding tot Immanuel Kant’s Kritiek van de Praktische Rede gegeven werd, loop ik mijn salsapartner en brother in arms Janna Moree tegen het lijf. Ze was op weg naar het vak Mediawijsheid in een Veranderend Samenleven en of ik zin had om even een ‘Hans van Drielletje’ mee te pikken. Mijn hart maakte een sprongetje. Eigenlijk had ik het druk, maar een les van Hans van Driel, de Joop Zoetemelk van de UvT #campustweeter verkiezing, dat moest ik in mijn tijd als student toch meegemaakt hebben. Dat hij van jazz, blues, films & web-3.0-online-social-interaction-network-communication-platform-applications hield wist ik natuurlijk al lang via twitter, maar in levende lijve bezig gezien had ik hem nog nooit. Dus. Even een powernap, bakje koffie, lekker sterk, ouwe kloffie en aan het werk. Bijzijn is meemaken. Chop, chop. Nog twee uurtjes de banken in.


Deur dicht, jassen uit, laptops open, smartphones aan en gieren met die 2.0 shizzle.
RT @Socrates “Laat die mediawijsheid stromen van zij die vol zijn, naar zij die leger zijn!”
De media wijze, zo begreep ik al snel, kent eigenlijk maar één devies: NETWERKEN. Mensen sparen. Als een malle. Chop, chop. Dikke mensen, dunne mensen, grote mensen, kleine mensen, mooie mensen, lelijke mensen, mensen die iets weten, mensen die iets hebben, mensen die iets kunnen enzovoort. Het maakt eigenlijk allemaal niet zo veel uit hoe en wat. Zolang het maar mensen zijn. Gewoon heel veel mensen. Oplaaien die horken. Je weet nooit wanneer ze nog eens van pas kunnen komen.
RT @HvDriel “Ho, ho, Roel. Niet zo verbitterd en ironisch, kleine schobbejak dat je daar bent. Het egocentrische, instrumentele beeld dat je zojuist van de sociale media schetste is wel heel erg éénzijdig.”
Oké, oké, oké, ik ga op jacht en ik neem mee. Hansie heb gelijk. Sociale media zijn er natuurlijk niet alleen maar voor de houwes. Ook gewoon voor de leuk. Het maakt deel uit van ons private leven. Youtubeje hier, 9gagje daar. Een stukje extended phenotype zou Richard Dawkins zeggen.
RT @RichardDawkins “een stukje extended phenotype“.
Zie de nie, Zidane.


Ook BiebLies had een catchphrase: Durf te delen. Een soort van Sapere Aude, maar dan anders, 2.0 waarschijnlijk. Gedeeld moet ze, de info. Flowen met die giggedies. Schuiven mee dieje mars. 2.0 is communiceren, propageren, etaleren en je vooral niet generen. Leren pfffff…, lekker bankhangen, #soggen, filmpje #David_Lynch <3, stappen!!!, hardlopen 5,3 km in 34.28 min. Er werd tijdens het college een beetje lacherig gedaan over Marlies’ 13 jarige CU2 nichtje -
RT @JesusChrist “Father, forgive them, for they do not know what they are doing.”
- maar mij dunkt dat menig adolescent vandaag de dag in een week meer poep de ether in jonast dan een doorsnee toenmalig MsN bReEzAh sletje in een jaar.


Theo Maassen zei in zijn show Functioneel Naakt: “Vrouwen vallen op mannen die onbereikbaar zijn. En dat is voor mij toch prioriteit nummer één. Ik hoef geen Nokia, ik wil neuken ja!” Hij heeft een punt. Waar is de onbereikbaarheid vandaag de dag? Het onbekende, de ambiguïteit, het mysterie? De transparantie doet mijn interesse asymptotisch verschrompelen. Paul de Leeuw, Maxime Verhagen & Felix Rottenberg, ze hangen me de keel uit. Bobby Fischer, J.D. Salinger & Grigori Perelman, die hebben baarden. Zij varen mee.


Online netwerken cool, hip, kek en onwijs? Vast. Maar ik kom persoonlijk bar weinig interessante mensen tegen die zich vuistdiep in de 2.0 scene hebben gemanoeuvreerd. Het autonome individu, de bescheiden man, de anti-narcist, hij die het netwerk de vinger durft te geven, zij verdienen een voetstuk. Mijn devies:
RT @LudwigWittgenstein “Waarover men niks te melden heeft moet men zwijgen.”
Chop, chop. Doorslikken die kots.